Nazaj na Blog

Obleka za pogreb⎮kaj obleči za pogreb

OBLEKA NAREDI ČLOVEKA

Glede na to, da je v Evropi znamenje žalovanja črna barva, je izbira obleke za pogreb, vsaj kar zadeva barvo, zelo preprosta.

KAJ OBLEČI ZA POGREB

  1. a) Moški
 Moški oblečejo črno ali vsaj temno obleko, ki ji dodajo črno kravato.  Zraven obvezno sodijo črne nogavice in črni čevlji.  Četudi so v trgovini na voljo črne srajce, nosimo k črnim oblačilom belo srajco.  Črna srajca k črni obleki ima izrazit modni pridih in ne ustreza klasičnim pravilom oblačenja pri žalnih slovesnostih.  Izrazito modna oblačila niso primerna za žalne slovesnosti, saj so preveč preprosta.

KAJ OBLEČI ZA POGREB

  1. a) Ženske
Za ženske velja načeloma enako pravilo kot pri moških. Nosijo naj preprosto črno obleko z dolgimi rokavi, črne nogavice in črne čevlje, glavo pa si lahko pokrijejo s črnim klobukom. Črna ali temna bluza pri ženskih ne pomeni modne posebnosti in je primernejša od bele. Koristno je, da imamo za to priložnost v omari plašč v črni, antracitni ali temno sivi barvi. Če res ne gre drugače in se bomo pogreba udeležili v navadni obleki, moramo vsaj poskrbeti, da bo temnejše barve. V takem primeru je navada, da na levem rokavu suknjiča ali plašča nosimo črn žalni trak.
ŽALNA OBLEKA

Najbližji sorodniki pokojnika so včasih morali vsaj šest mesecev po njegovi smrti nositi črna oblačila.  Danes se lahko oblačimo, kakor želimo.  Na splošno nosijo ženske kratek čas črnino, zatem pa obleke temnejših barv.  Moški nosijo temno obleko in črno kravato.

Deli to objavo

Nazaj na Blog