Nazaj na Blog

Božično-novoletne vizitke

Vesel božič in srečno novo leto

Pri nas izdelujemo unikatne božično novoletne voščilnice, ki pa prihajajo iz trenutnega navdiha ob tem pa dobite tudi različne verze, ki so namenjeni obdarovancem. 

 V decembru, mesecu praznikov, obdarovanj in pričakovanj, bodo imeli največ dela poštarji, ki raznašajo božična in novoletna voščila.  Poštarske torbe bodo polne dobrih želja in lepih voščil za praznike, ki so pred nami.  Tako bo vse do konca leta. 

NAJ MIRU PRINESE BOŽIČ,

NOVO LETO PA VELIKO ZDRAVJA.

NAJ V VESELJE IN SREČO BO 

ODETO CELO PRIHAJAJOČE LETO.

Danes si težko predstavljamo božične in novoletne praznike brez voščilnic.  In vendar so prav božične voščilnice najmlajša stvar, ki je povezana z božičem.  Navada, da si ljudje voščijo pisno, je stara dobrih stosedemdeset let in ne več.  V dvajsetih letih 19. stoletja so se pojavile prve tiskane voščilnice, ki so jih najprej prodajali v dobrodelne namene.  Prava domovina novoletnih voščilnic naj bi bila stara Avstrija.  Ker smo bili Slovenci tedaj v avstroogrski monarhiji, spadamo med prve narode na svetu, ki so tako pošiljali novoletne voščilnice in sploh razglednice.

Prve voščilnice naj bi izdelal Anglež Sir Henry Cole, ravnatelj Viktorijinega v Albertovega muzeja v Londonu, ki jih je s pomočjo risarja Johna Horsleyja poslal svojim prijateljem.  Voščilnico so natisnili v manj kot tisoč primerkov.  Leta 1851 so začeli na veliko tiskati božične voščilnice, ki pa so se resnično priljubile po letu 1870, ko je za neza- lepljene ovojnice pocenila poštnino.  Prve voščilnice so bile le enostavno okrašene.

Pošiljanje voščilnic se je razširilo hkrati z razvojem tiska.  Vsi značilni božični in novoletni motivi imajo korenine v vražah in praznoverju.  To so simboli, ki pomenijo srečo in hkrati zaščito pred nesrečo.

In kaj napisati v božično ali novoletno čestitko?  Radi bi napisali kaj iskrenega in odkritega.  Torej niste med tistimi, ki imajo najraje voščil- nice, kjer so želje že natisnjene.  V tako voščilnico se je treba le še pod- pisati in voščilnico oddati na pošto.  

Prav zato vam in z željo, da bodo vaše voščilnice drugačne, namenjam različna božična novoletna voščila, ki so že napisana.

Deli to objavo

Nazaj na Blog