Nazaj na Blog

Izberite ekološke sveče

Kamnita eko sveča je alternativa navadnim svečam s simbolnim plamenom v srebrni ali zlati barvi, saj se odlično ujema z naravnim nagrobnim kamnom. Prižiganje nagrobnih sveč v poklon pokojnim je pri nas in v sosednjih državah zakoreninjena tradicija, ki jo lahko nadomestimo z okolju prijaznejšimi eko svečami.

Vsak Slovenec naj bi po ocenah Ministrstva za okolje in prostor v povprečju prižgal 8 sveč na leto, vsi skupaj pa okrog 16 milijonov. Podatki Agencije RS za okolje kažejo, da se trend uporabe sveč zmanjšuje, saj se je letna količina nagrobnih sveč danih v promet v zadnjih 5 letnih zmanjšala za tretjino. V letu 2020 je bilo danih v promet okoli 4.200 ton nagrobnih sveč. Zbranih odpadnih nagrobnih sveč pa je bilo okoli 1.500 ton; od zbranih odpadnih nagrobnih sveč se jih je več kot 80 odstotkov recikliralo.

Kot ozaveščeni potrošniki raje poklanjajte pokojnim v spomin okolju prijaznejše sveče slovenskih izdelovalcev http://www.kamnosestvo-vodnik.si/. Spodbujajte tudi sorodnike in prijatelje k takšnem nakupu.

Podarite komplet (eko sveča in suhi šopek rož) in jim na ta način izkažite spoštovanje.

Deli to objavo

Nazaj na Blog